Home

hoekjer.gif (85 bytes) hoekjebl.gif (83 bytes) hoekjeb.gif (85 bytes) hoekjel.gif (823 bytes) Gezondheid hoekjer.gif (85 bytes)

HOME

  

preto.gif (555 bytes)
 
          

       

Vitaminen & mineralen
 
Als je evenwichtig eet, niet rookt, niet drinkt, geen medicijnen gebruikt en voldoende rust neemt dan heb je geen vitaminepreparaten nodig. Het wordt afgeraden om zelf te dokteren met vitaminepillen. Raadpleeg jouw huisarts als je extra vitaminen wilt gebruiken. Er zijn echter twee uitzonderingen; vitamine D en Foliumzuur.

De Nederlandse Voedingsraad adviseert zwangere vrouwen om vanaf hun derde zwangerschapsmaand extra vitamine D te gebruiken. Ook worden vrouwen die borstvoeding geven extra vitamine D aangeraden. Extra vitamine D is nodig om het Calcium dat in voeding zit goed te kunnen opnemen. De behoefte aan Calcium is in deze periode groter. Dit om een gezond beendergestel bij jouw baby op te bouwen en om de eigen botten sterk te houden. Bij de apotheek kun je informeren naar de juiste hoeveelheden.

Verder adviseren de Nationale Gezondheidsraad en de Voedingsraad om bij (voorgenomen) zwangerschap voor en aan het begin van de zwangerschap extra Foliumzuur te gebruiken. Extra Foliumzuur is nodig voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van het ongeboren kind. De kans dat jouw kindje met een aangeboren afwijking ter wereld komt is hierdoor kleiner. Een tekort aan foliumzuur verhoogt de kans op een open ruggetje bij de baby. De aanbevolen hoeveelheid foliumzuur per dag is 0,4 tot 0,5 milligram. Er zijn speciale tabletten met 0,4 mg foliumzuur te koop bij drogist en apotheek. Lees voor het gebruik wel even de bijsluiter. Foliumzuur dient vanaf vier weken voor tot acht weken na de bevruchting te worden ingenomen  
hoekjel.gif (823 bytes) hoekjer.gif (85 bytes)
 
      

< Terug naar
Voeding & zwanger InhoudEvenwichtig & gezond eten tijdens zwangerschap


Negatieve voedingslijst
voor zwangeren


Positieve
voedingslijst
voor zwangeren


Eten voor twee


Zwangerschap
& beweging


Zwangerschaps- kwaaltjes
 

 

 

 

 

   


copyright 2000 - 2006 Babypret.net. Alle rechten voorbehouden.
 Deze internetsite geeft algemene informatie en heeft slechts een educatieve functie. Babypret.net kan in geen geval aansprakelijk worden gehouden voor eventuele handelingen die voortvloeien uit het lezen van materiaal op deze site. Raadpleeg bij twijfel over uw gezondheid off over de gezondheid van uw kind altijd een huisarts of een relevante medische specialist.
e-mail: redactie@babypret.net