Home

hoekjer.gif (85 bytes) hoekjebl.gif (83 bytes) hoekjeb.gif (85 bytes) hoekjel.gif (823 bytes) Gezondheid hoekjer.gif (85 bytes)

HOME

  

preto.gif (555 bytes)
 
          

       

Afkolven moedermelk
 
De moedermelk zelf met de hand of met een pompje uit de borst nemen, heet afkolven. Afgekolfde moedermelk kan je bewaren voor een later tijdstip. Dan kan bijvoorbeeld de oppas of papa de fles geven.

In het algemeen kost kolven evenveel tijd als voeden. Afkolven kan je het beste ‘s ochtends doen. De melkopbrengst is dan het grootst. Slaapt je baby ‘s nachts al door, dan is ‘s avonds ook een goed moment.

Bewaar afgekolfde melk niet buiten de koeling. In de koelkast is verse moedermelk maximaal vijf dagen houdbaar, mits je hygiŽnisch te werk gaat bij het kolven, de melk achterin en onderin de koelkast bewaard. Verse moedermelk kan je ook direct invriezen. In een afgesloten plastic beker blijft die enkele maanden goed. Natuurlijk blijft direct de moedermelk uit de borst geven het beste. Het opwarmen van afgekolfde moedermelk in de magnetron wordt soms wel eens geadviseerd. Echter, uit recent onderzoek is gebleken dat belangrijke voedselbestanddelen verloren gaan. Daarom is het beter om de moedermelk "au bain Marie" op te warmen.

Voor het afkolven zijn er zowel handpompjes als elektrische pompjes in de handel. Het is wat jezelf het prettigst vind.  
hoekjel.gif (823 bytes) hoekjer.gif (85 bytes)
  
      

< Terug naar Borstvoeding InhoudEen Baan & Borstvoeding

Moedermelk

Borstvoeding:
Hoeveel & hoe vaak

Borst of fles?

Baby weigert de borst

Borst- verzorging

Pijnlijke
borsten

  

 

 

 

 

 


copyright © 2000 - 2006 Babypret.net. Alle rechten voorbehouden.
 Deze internetsite geeft algemene informatie en heeft slechts een educatieve functie. Babypret.net kan in geen geval aansprakelijk worden gehouden voor eventuele handelingen die voortvloeien uit het lezen van materiaal op deze site. Raadpleeg bij twijfel over uw gezondheid off over de gezondheid van uw kind altijd een huisarts of een relevante medische specialist.
e-mail: redactie@babypret.net