Home

hoekjer.gif (85 bytes) hoekjebl.gif (83 bytes) hoekjeb.gif (85 bytes) hoekjel.gif (823 bytes) Zwangerschap hoekjer.gif (85 bytes)

HOME

  

preto.gif (555 bytes)
 
          

       

Pretecho
 
Je bent zwanger en tot op heden is er geen reden geweest om een echo van jouw ongeboren baby te maken. Natuurlijk is dat heel fijn, want dit betekent dat de groei van jouw ongeboren kind vermoedelijk normaal en zonder complicaties verloopt. Toch is het begrijpelijk dat je het ook een beetje jammer vindt dat er geen echo wordt gemaakt, omdat zo’n eerste ontmoeting met jouw kindje bijzonder is. De laatste jaren is er de mogelijkheid om een echo voor de pret te laten maken. Gewoon, omdat het heel erg leuk is om jouw baby via deze wijze te kunnen waarnemen.

Wanneer je zonder verwijzing van een verloskundige of arts een echo laat maken, zijn de kosten van een zogenoemde ‘pretecho’ geheel voor eigen rekening. Bij verscheidene commerciŽle bureaus kun je terecht voor een pretecho. Sinds kort kan je in Nederland kiezen uit twee soorten pretecho's: een twee- dimensionale of een driedimensionale echo.
 


De tweedimensionale is de meest gebruikelijke zwart-wit echo die ook in het ziekenhuis wordt getoond. Nieuw is de driedimensionale pretecho. Dit is een ervaring apart. Op het scherm is wordt jouw kindje met diepte getoond, dus je ziet duidelijk de vorm van de lipjes, het neusje, vingertjes, enzovoort. De driedimensionale echo is nog vrij nieuw en kan je momenteel bij slechts twee bureau's in Nederland laten maken. Een daarvan is echografischburo Koekeloere in Enschede.
De kosten voor een pretecho zijn per bureau verschillend. Reken op een bedrag van rond de honderd gulden voor een tweedimensionale echo en voor rond de tweehonderd gulden voor een driedimensionale echo. Hiervoor krijg je meestal tevens een foto (schermafdruk) van jouw ongeboren kind mee naar huis. Bij sommige bureaus kun je zelfs een videoband krijgen van de gemaakte opnamen. 

Een pretecho laat je maken, zoals het woord al zegt, voor de pret. Laat geen pretecho maken omdat je voor jezelf bevestigd wilt hebben dat alles in orde is met jouw kind. Doordat het stadium van de zwangerschap, de gebruikte apparatuur en de ervaring van de echoscopist bepalend zijn voor juiste waarnemingen, kunnen bij een commercieel bureau afwijkingen over het hoofd worden gezien. Worden er geen afwijkingen waargenomen, stel jezelf niet na een pretecho gerust. Dit kan wel eens onterecht zijn. Ook bij het vaststellen van het geslacht wordt wel eens een vergissing gemaakt. Voor deze zaken is een pretecho niet bedoeld. Je laat alleen een pretecho maken, omdat je zo’n ‘kennismaking’ leuk vindt.

De meeste bureaus laten je een verklaring ondertekenen voordat er een echo wordt gemaakt. Door ondertekening geef je aan dat je het bureau niet aansprakelijk stelt voor het doen van verkeerde uitspraken of het niet opmerken van afwijkingen bij jouw kindje.

  
hoekjel.gif (823 bytes) hoekjer.gif (85 bytes)
    
      
< Terug naar Echo Inhoud
 

Voordelen & nadelen van echoscopie


Medische redenen voor
maken van
een echo


Echoscopie:
de risico'sEcho's:
dit tonen
de beeldenEchofoto's
week:
7 - 13
15 - 30


Baby's ontwikkeling
in jouw buik

   
 
Voeding & zwangerschap
  
 

 

 

 

 

 


copyright © 2000 - 2006 Babypret.net. Alle rechten voorbehouden.
 Deze internetsite geeft algemene informatie en heeft slechts een educatieve functie. Babypret.net kan in geen geval aansprakelijk worden gehouden voor eventuele handelingen die voortvloeien uit het lezen van materiaal op deze site. Raadpleeg bij twijfel over uw gezondheid off over de gezondheid van uw kind altijd een huisarts of een relevante medische specialist.
e-mail: redactie@babypret.net